Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Napelemes rendszer

Hogyan, milyen elemekből áll össze


 1. Napelemek:
  A napelemek a rendszer lelke: a napfény hatására a napelemek rétegei között feszültség keletkezik, aminek hatására egyenáramú elektromos áram indul el. Méretük, teljesítményük igen széles skálán mozog. Minden esetben alapos tervezést igényel a megfelelő méret és teljesítmény meghatározása. Általában a 35 - 45 V tartományban generálnak áramot.
 2. Napelemek tartószerkezete:
  A napelemek nem közvetlenül a tetőre kerülnek. A tetőre a napelemek fogadására alkalmas tartószerkezetet szerelünk, erre kerülnek rögzítésre a napelem panelek.
 3. Inverter:
  Az inverter feladata, hogy a napelemek által generált egyenáramú elektromos áramot egy (230V) vagy három fázisú (400V) 50 Hz-es váltó árammá alakítsa át. Lehetőleg zárt helyen, de legalább esőtől védve kell elhelyezni. A szükséges helyigén legfeljebb 80 x 100 x 30 cm.)
 4. Tároló (vagy akkumulátor)
  Amíg szaldó rendszerben* lehet a hálózathoz csatlakozni, addig a tároló nem feltétlenül fontos része a napelemes rendszernek. Az elektromos energiát vagy tárolni kell vagy azonnal felhasználni, nem lehet félre tenni későbbre. A tároló feladata, hogy a termelés és a felhasználás közti időközt áthidalja. Tároló beépítése esetén megfelelő inverterre is szükség van.
 5. Kábelezés, csatlakozás a belső hálózatra:
  A napelemeket megfelelő vezetékezés köti össze soros kapcsolással.

  A napelem panelektől az inverterig nagy áramerősségű egyenáram folyik, ez megfelelő kábelezést igényel (vastagabb, mint a házban használt megszokott elektromos vezetékek). Az egyenáramú vezetéket az inverter és a napelemek távolsága, valamint a tervezett áramerősség alapján méretezni kell.

  Az invertertől a lakás vagy ház meglévő elektromos hálózatáig váltó áram folyik, ez általában nem igényel speciális anyagot vagy technológiát.

  A csatlakozás a belső hálózatra mindig kismegszakítók közbeiktatásával történik.
 6. Védelmi dobozok:
  Az inverter drága berendezés, érdemes megvédeni mind a tetőről (egyenáramú oldal - DC) mind a hálózat felől (váltakozó áramú oldal- AC) érkező feszültség túlterheléssel szemben.

  Az inverterek többsége rendelkezik DC védelemmel, azonban a beépített eszközök mindegyike olvadó biztosítékkal van megoldva, azaz pl. villámcsapás esetén a védelem leold, és az inverter kikapcsolva marad a védelmi egység cseréjéig. A cserét a garanciális időben csak szakszervíz cserélheti, ami akár hosszú időre inaktívvá teheti a napelemes rendszerünket.

  Az általunk ajánlott és szerelt rendszerek mindegyike tartalmaz külső védelmi berendezésekel. Ezt a szakszerűség minimumának gondoljuk.
 7. Optimalizálók:
  Nem kötelező, de sokszor elkerülhetetlen részei a napelemes rendszernek.

  A tetőn a napelem panelek alapesetben sorba vannak kötve. Emiatt az összes panalen azonos erősségű áram folyik át. Egy adott panelen átfolyó áram mennyisége az adott panel termelésétől függ, azaz ha egy panel például részlegesen árnyékba kerül, akkor az általa termelt áram erőssége lesz a teljes áramkör árama. A napelem kör teljesítménye a feszültség és az áramerősség szorzata (P = U x I) azaz egy darab árnyékolt panel a teljes rendszer teljesítményét lerontja.

  Ennek a hatásnak a kiküszöböésére szolgálnak az optimalizáló berendezések. Az optimalizáló berendezéseket a részleges árnyékhatással terhelt áramkörök napelem paneljeire kell szerelni. Megdrágítja a beruházást, de ha a rendszer átszervezésével nem lehet a problémát megoldani, akkor sajnos be kell építeni őket.
 8. Ad-vesz mérő:
  Az új napelemes rendszert is tartalmazó mért hálózat mérőórája. Az ad-vesz mérő végzi el a hálózatból felvett és a hálózatra feltöltött elektromos energia mennyiségének mérését. Ez a szaldó elszámolást lehetővé tevő berendezés.

  Az ad-vesz mérőt minden esetben a villamos energia-szolgáltató szereli fel, a korábbi mérőóra leszerelése után. Az ad-vesz mérő felszerelésének díját Önnek kell közvetlenül a szolgáltató részére megfizetnie.
Kérjen visszahívást, ha bármiben segíthetünk

Napelemes rendszer részei

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság
* A szaldó rendszer azt jelenti, hogy Önnek nem kell azonnal felhasználnia vagy eltárolnia a napelemes rendszerrel termelt elektromos energiát, hanem feltöltheti (kölcsönadja) a villamos energia hálózatra, hogy azt később "visszakérje".

A később a szaldó elszámolás hosszát jelenti, a jelenlegi szabályozás szerint évente egyszer van elszámolás, amikor a szolgáltató valamilyen áron kifizeti Önnek a túltermelt áramot, vagy kiszámlázza Önnek a termeléshez képest túlfogyasztását. Van szó arról, hogy Magyarországon havi szaldó elszámolást vezetnek be.

Szaldó elszámolás esetén Önnek nincs szüksége tárolóra (akkumulátorra), mert a tároló feladatát az elektromos hálózat látja el.

Folyamatosan szó van a szaldó rendszer kivezetéséről vagy gyökeres megváltoztatásáról. A szaldó rendszer nagyon kedvező a háztartásoknak.