Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Napelemes rendszer létesítésének folyamata

A telepítés lépései és feltételei


 1. A napelemes rendszer létesítésének legelső lépése a tervezés. A tervezés bemenő adatai az ingatlan tulajdonságai valamint az igények és a használat módjának felmérése, valamint az esetleges meglévő hibák feltárása. A tervezéshez minden esetben helyszíni felmérés és nagyon alapos szakmai ismeretek szükségesen. Nagyon könnyű a rendszer működését alapjaiban befolyásoló hibát elkövetni a tervezés során, ergo a tervezést mindig szakember végezze.
 2. A szerződés kötés után minél előbb össze kell gyűjteni az engedélyezéshez szükséges iratokat. Ezekről részletes információt talál a szerződésben, illetve a kapcsolattartója is minden segítséget megad a dokumentumok összeállításában.
 3. Amilyen hamar csak lehetséges, elindítjuk a napelemes rendszer engedélyezést a villamos energia-szolgáltatónál (MVM, E.On, ÉMÁSZ).
 4. A napelemes rendszer előzetes engedélyét a villamos energia-szolgáltató a Műszaki- Gazdasági Tájékoztató (rövidítve: MGT) formájában küldi meg. Az MGT tartalmazza, hogy mik azok a feltételek, amelyek teljesülése esetén a szolgáltató hozzájárul a létesítéshez. Az MGT adja meg többek között a szükséges hálózat fejlesztés mértékét (pl.: a meglévő 10 A csatlakozást 16 A-es csatlakozásra kell cserélni) és díját, valamint a mérőóra csere díját (a meglévő mérőórát ad-vesz mérőre kell cserélni).

  Az MGT-t Önnek jóváhagyólag alá kell írnia.

  Elkészítjük és a szolgáltatónak benyújtjuk a Csatlakozási Tervdokumentációt. A Csatlakozási Tervdokumentáció villamos energia-szolgáltató általi elfogadása a Csatlakozási Engedély (a napelemes rendszerünk tényleges engedélye).
 5. Szintén MGT jóváhagyása után azonnal nekiállunk a napelemes rendszer kivitelezés megtervezésének:
  • kijelöljük a felelős műszaki vezetőt;
  • időpontot egyeztetünk Önnek a kivitelezés időpontjára.
  • kijelöljük a kivitelező csapatot;
  • megrendeljük és a helyszínre szállítjuk a napelemes rendszer alkatrészeit;
 6. A napelemes rendszer telepítése. A telepítést a sikeres próbaüzemmel végződik.
 7. Elkészítjük a Kivitelezői Nyilatkozat elnevezésű dokumentációt. A villamos energia-szolgáltató részére a Kivitelezői Nyilatkozat megküldése jelzi, hogy elkészült a napelemes rendszer, hogy azt megfelelő szakértelemmel és képesítéssel rendelkező szakember végezte és ideje felszerelni az ad-vesz mérőt. Eddigre Önnek teljesítenie kell az MGT-ben előírt feltételeket és be kell fizetnie a díjakat a szolgáltatónak.
 8. A villamos energia-szolgáltató felszereli az ad-vesz mérőt és felkapcsolja a napelemes áramtermelő rendszert. Ezzel a beruházás megkezdi a termelést.
Napelemes rendszer létesítésének folyamata

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság