Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Mik a fő csapdák, nehézségek, amibe egy napelemes rendszer telepítése során belesétálhatunk?

 1. Sok áramot tudnék felhasználni, de csak egy fázisú az elektromos betáplálásom:
  A jelenlegi szabályozás szerint 1 fázisú elektromos betáplálás esetén legfeljebb 2,5 kW-os rendszer telepíthető. Ha ennél több elektromos energiát szeretnénk termelni, akkor a betáplálást fel kell bővíteni 3 fázisra.

  A bővítés költségét ki kell fizetni a villamos energia-szolgáltatónak. A bővítés díja igen magas is lehet (amperenként most 3.900 Ft + ÁFA; 10 A-es ellátás bővítése 3 x 32 amperre így (32A x 3 (fázis) - 10A) x 3.900 Ft / A = bruttó 406.146 Ft + a mérőóra és a csere díja.
 2. Nem szimmetrikus betáplálás:
  Szintén előfordulhat, hogy nem szimmetrikus a betáplálás. pl. 6A – 16A -10A-es kismegszakítóink vannak. A tervezést ekkor a legkisebb áramerősségre lehet csak elvégezni. Ha többre van szükség, akkor bővíteni kell. (A bővítés díja 16-amperre ebben az esetben: (10A+6A) x 3.900 Ft / A = bruttó 79.248 Ft.)
 3. Mekkora legyen a rendszer teljesítménye?
  Magyarországon évente 2.000 - 2.100 a napos órák száma. Nem minden időpontban termel a rendszerünk a névleges teljesítményén (Süt a nap, de kicsit felhős az ég, nem pont merőlegesen esik a napsugárzás a panelekre, vagy nagyon meleg van, és a panelek alacsonyabb hatékonyságot érnek el).

  Kb 1 100 - 1 350 óra évente a névleges teljesítmény szempontjából figyelembe vehető érték. Számoljunk egy közepe 1 200 órával. Ha az éves energia igényünk 6000 kWh (ennyi elektromos áramot fizetünk egy év alatt), akkor ennek megtermelésére (6000 kWh / 1200 óra =) 5 kW-os rendszerre van szükségünk.

  Ugyanakkor a tapasztalatok szerint az olcsó elektromos energia megjelenésével a háztartásban legalább 30%-kal megnő az energia fogyasztás is (új fogyasztók megjelenésével, a gáz kiváltásával elektromos áramra, a lazult takarékossággal). Ezért a rendszert érdemes legkevesebb 30%-kal felül méretezni, azaz alapból minimum 7 kW teljesítményű rendszert építeni. (További részletek itt »)
 4. Napelem panelek száma
  A napelemek a legjobb tájolással és direkt napfény esetén adják le a gyártó által megadott nominális teljesítményt. A mostani modern 60 cellás napelemek kb 180 cm x 100 cm méretűek és 450 W teljesítményre képesek.

  A fenti példa alapján tehát 7000 W / 410 W = 17,07 azaz legalább 18 db 60 cellás napelem panelre lesz szükség. A pontos számítások elvégzésében kollégáink segítenek.
 5. Árnyékos területek:
  A hagyományos napelem rendszerek esetében, a napelem modulok egymással sorba vannak kötve. Ez azt jelenti, hogy adott sztringen belül az egyes modulok nem függetlenek egymástól, a rajtuk azonos áramerősség folyik át.

  Amennyiben a napelem rendszerünk valamelyik panelje árnyékba kerül (pl egy fa vagy kémény miatt), úgy az egész rendszer teljesítménye lecsökken. Ebben az esetben a legkisebb teljesítményű modul határozza meg az átfolyó áramot és ezzel a termelt energiát (energia = áramerősség x feszültség x idő). Az időszakos árnyékok hatása a rendszer egészére helyes tervezéssel jelentősen csökkenthető.
 6. Milyen invetert válasszak?
  Az inveterek feladata, hogy napelem panelek által generált egyenáramot a hálózatban használt váltó áramra alakítsa.

  Inverterből mi kizárólag kiváló minőségű, hosszú garanciális idejű, színuszos áramot kibocsátó berendezést építünk be. Négyzetes jelű áramot generáló inverterek beépítését nagyon el kell kerülni, ezek már középtávon tönkreteszik a háztartási berendezéseket.
 7. Régebbi típusú napelemek:
  A napelemek igen rohamos fejlődésen vannak túl az elmúlt 6-8 évben. Rengeteg technológia, gyártási megoldás, morfológiai kialakítást próbáltak ki a gyártók a mögöttünk lévő években. Az áramtermelő rétegre vannak/voltak un. monokristályos, polikristályos és vékonyréteű amorf megoldások.

  Mi kizárólag a jelenleg legmagasabb minőségűnek és leghatékonyabb teljesítményűnek elismert monokristályos, nemzetközi TIER 1-es besorolású, 60 vagy 72 cellás (120 vagy 144 félcellás) PERC technológiás napelemeket építünk be.

  A másik két megoldás ára egy panelre vetítve lényegesen alacsonyabb, de sem élettartamban, sem teljesítmény / ár viszonyszámban nem éri el a monokristályos napelemeket.

Elkerülendő hibák

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság