Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Napelem rendszer bővítése

Jobb lenne egy kicsit több saját áramÁltalános tapasztalat, hogy az otthoni napelemes rendszer telepítése után jelentősen megnő a háztartás villamos energia felhasználása, és megfontolásra kerül a meglévő erőmű kapacitásának növelése.

Alábbi rövid cikkünkben összefoglaljuk
 • jogi,
 • műszaki és
 • felhasználási
szempontokat, amiket érdemes számba venni egy meglévő napelemes rendszer bővítése során.
Keressen meg bennünket meglévő rendszere bővítése kapcsán

Kérje ajánlatunkat!

Mérlegelendő szempontok napelemes rendszer építésekor

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság

Jogi szempontok


A rendszer eredeti telepítésekor a létesítési engedélyt az inverterre és a termelési csúcsteljesítményre kaptuk.

Amennyiben a rendszer teljesítménye olyan mértékben nő, hogy szükségessé válik az inverter cseréje, akkor a házi erőművünket újra engedélyeztetni kell. Az engedélyeztetés a cikk írásának pillanatában érvényes szabályok szerint a szaldós elszámoláshoz való jogosultság elvesztésével jár.

Ha a bővítés nem igényli az inverter cseréjét, akkor a teljesítmény fejlesztése elvégezhető pusztán új panelek felszerelésével az újra engedélyezés és a fenti veszély elkerülésével.

(Magyarázatul: Itthon korábban az volt a rendszer-teljesítmény tervezésének alapelve, hogy az éves termelést az éves - tervezéskor ismert - fogyasztáshoz, azaz a villanyszámlához igazították. Így, ha pl 4,5 kW-os csúcstelejesítményre volt szükség, akkor gyakran egy 5 kW-os inverter került beépítésre 12 db 390 W-os panellel (4,68 kW összteljesítmény) Ugyanakkor az inverter névleges teljesítmény 5 kW és probláma nélkül 20%-ig túlterhelhető, azaz a rendszer 3 további panel hozzáadásával 5,85 kW-ig (25%-kal) megnövelhető az újra engedélyezés szüksége nélkül.

Hasonlóan, ha a rendszer bővítése a csúcsteljesítmény nem, csak a termelési idő megnyúlását eredményezi - mert az eddig csak keleti és déli oldalon lévő panelek mellé a nyugati oldalra is szerelünk termelő egységeket, és ezzel a áram generálása nem áll le délután egy óra felé - szintén nem lesz szükség új engedélyezési eljárásra.)Műszaki szempontok


A műszaki szempontok sokkal szerteágazóbb és bonyolultabb feltételrendszert támasztanak a rendszer bővítéssel szemben (esettanulmény a hibásan tervezett és kivitelezett napalemes rendsezr bővétésről).

Minimálisan megvizsgálandó szempontok:
 • Az ingatlanunknak van-e megfelelő csatlakozása az elektromos hálózatra. Pl. a bővítés 1 fázisról 3 fázisra növeli a szükséges csatlakozást. A fázisbővítés a ház fogyasztóinak átrendezését - szélső esetben a ház újra kábelezését igényelheti.

  Földelés meglétének, minőségének ellenőrzése.
 • Meg kell fontolni, hogy űj invertert állítunk hadrendbe a meglévő mellé, kicseréljük a meglévő berendezést vagy valami vegyes megoldást alkalmazunk (lásd esettanulmányunkat).

  A döntésben szempont lehet:
  • a szükséges munakpontok (DC áramkörök száma), az egy munkapontos lévő maximális feszültség vagy az egyes területek időben eltérő benapozása miatt;
  • Az első esetben két párhuzamos, egymástól függetlenül üzemelő - így működésében össze nem hangolt - rendszerünk lesz. Könnyebb kialakítani, de bonyolultabb hatékonyan üzemelteti, különösen nem szaldós elszámolás esetén.
 • Új napelem panel elhelyezése esetén nagyon alaposan kell átgondolni az egyenáramú áramkörök (stringek) kialakítását. A meglévő és az újonnan beszerzett panelek egy stringre szerelése szinte biztosan azzal jár, hogy a leggyengébben működő panelhez igazoik az összes többi teljesítménye.

  Oda kell figyelni, hogy a stringek átalakítása ne járjon az inverter határértéken túli terhelésével.
 • Célszerű felmérni a meglévő napelem panelek állapotát. (Napos időben hőkamerás felvétellel végezhető el az ellenőrzés).
 • A nagyobb napelem string a kábelezés cseréjét teheti szükségessé a meglévő panelek esetén is.
 • Triviálisnak tűnik, de mégis gyakran előforduló probléma: van-e elég helyünk a panelek telepítéséhez.

Használat


Nyilván a használatnak kéne az első számú szempontnak lenni az új beruházás elhatározásának folyamatában, hiszen először az dől el, hogy csináljuk vagy sem. Viszont ha elhatároztuk magunkat és megoldottnak tűnnek a jogi és műszaki akadályok, akkor érdemes a továbbiakat is számba venni:

Az a kialakult véleményünk, hogy ha már napelemes rendszert építünk és / vagy bővítünk, akkor a lehető legnagyobb elérhető berendezést kell megvásárolni, és amennyire csak mód van rá a háztartást átalakítani elektromos áram alapú energia ellátásra (lásd számításainkat itt:
 • Használati melegvíz előállítása. Ez az egyik legalacsonyabb beruházással elérhető, jelentős gáz fogyasztás kiváltására alkalmas megoldás. Gazdaságos és az azonnal megtermelt áram számottevő részének azonnali felhhasználását is biztosítja (nem kell a hálózatra tölteni és nem szaldős elszámolás esetén olcsón eladni a felesleges energiát).
 • Fűtési puffertartály beszerzésével a napelem által télen termelt áram melegvíz formájában történő raktározására az éjszakára.
 • Hűtő fűtő klíma vagy hőszivattyú felszerelése a fűtésre és légkondícionálásra.
Keressen meg bennünket meglévő rendszere bővítése kapcsán

Kérje ajánlatunkat!