Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Építsek vagy ne napelemes rendszert?

A napelemes rendszerbe történő befektetés szokásos két fő oka a

  1. a gazdaságosság: megtérül vagy sem, illetve mennyi idő alatt a befektetett pénz?
  2. biztonságosabb és / vagy kiszámíthatóbb lesz-e a lakás/ház/háztartás energia ellátása.

A beruházás megtérülése

Sok napelemes rendszerekkel foglalkozó szakember azt javasolja, hogy rendszer méretét igazítsuk a jelenlegi villamos energia számlához, és a teljesítményt úgy határozzuk meg, hogy naperőmű egy év alatt termelje meg az éves teljes fogyasztást.

Ennek a tervezési elvnek megvan a logikája, nevezetesen:

  1. Minél nagyobb rendszert érdemes telepíteni, mert a nagyobb teljesítményhez megtermelt energiára vetítve alacsonyabb beruházási költéség tartozik (egy nagyobb rendszer teljesítményre vetített beruházási költsége általában alacsonyabb.)
  2. Nem érdemes a szükséges méretnél nagyobb erőművet építeni, mert a többlet energiát nagyon alacsony – 2023 júliusában – nagyjából 5 Ft / kWh áron vásárolja meg helyi szolgáltató, és ez az alacsony összeg nem fizeti ki a nagyobb rendszer beruházási költség többletét. (A megtérülés bevételi oldala a ki nem fizetett villamos energia ára. Áramot vásárolni jelenleg havi 210 kWh energiáig bruttó 37 Ft / kWh díjon, a havi limit felett 70 Ft / kWh összegért tudunk).
Ha mérlegelés során szigorúan csak az eddigiek során fogyasztott áram árát vesszük figyelembe, akkor a rendszerünk várhatóan 6-12 év alatt termeli meg a befektetett összeget. (Azaz 8 és 16% közötti éves hozamot biztosít a befektetésre és számolva egy rendszer esetén minimálisan elvárt 25 éves élettartammal 2-4 szeresen fizeti vissza önmagát.)

Érdemes azonban számításba venni azt is, hogy az olcsó villamos energia megjelenésével a háztartásban egy-két év alatt jelentősen emelkedik a villamos energia fogyasztás. Tapasztalataink szerint a növekedés mértéke valahol 30% magasságában van. Ennek legfőbb okai, hogy új célokra kezdünk villamos energiát használni, illetve kicsit kevésbé takarékosan bánunk a kapcsolókkal.

Jellemző új villamos energia felhasználási módok a gáz felhasználásának kiváltása eletromos árammal, mint
  • a fűtés részben vagy egészben;
  • a használati meleg víz előállítás egy része;
  • főzés;
  • szerencsés esetben egy elektromos autó vásárlása a családnak.
Tekintettel arra, hogy pl. a meleg víz előállítás az átlagosan az éves gázfogyasztás harmadát-negyedét teszi ki, ha a gázt napelemes rendszerből származó "ingyenes" elektromos energiával váltjuk ki, az jelentős megtakarítást eredményez és újabb érvet állít a napelemes rendszer beruházása mellé (lévén, hogy csökkenti a beruházás megtérülési idejét).

Konklúzióként mi azt javasoljuk, hogy ne a jelenlegi fogyasztást vegyük alapul a rendszer méretének (teljesítményének) meghatározása során, hanem vegyük figyelembe a jövőbeli energiahatékonysági beruházásokat is, de legalább 30%-kal méretezzünk a jelenlegi fogyasztás fölé.

Energia biztonság

Egy jól megtervezett, megépített és karban tartott rendszer stabil és megbízható energia forrás a háztartás számra. A beruházáson túl nem igényel további költséget, az energia ára nem függ rajtunk kívül álló tényezőktől és az energia ellátást nem veszélyeztetik tőlünk akár nagyon távol álló tényezők.

Megítélésünk szerint a napelemes áramtermelő rendszer ugyanolyan alapvető része az otthonnak, mint a konyha vagy a fürdőszoba és ugyanolyan fontos a megléte, mint pl. a vezetékes víznek.


Érvként szokták még megemlíteni a rendszer telepítése mellett, hogy növeli az ingatlan értékét, bár ezt saját tapasztalatunk szerint nehéz érdemben érvényesíteni.

Építsek vagy ne napelemes rendszert

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság