Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Napelemes rendszer bővítése

esettanulmány a rendszer tervezésére, felkészülve a szaldó utáni időszakra is
Immár 5 éve üzemelő 7 kW-os napelemes rendszerünkön üzemeltetése során két fontosabb tapasztalattal gazdagodtunk:

  1. sokkal több elektromos energiát tudunk hasznosan felhasználni, mint amit a rendszer termel;
  2. 5 év alatt lényegesen megváltoztak a szokásaink.
A saját rendszere átgondolásához muníciót adandó ebben a rövid írásban sorra vesszük mindazokat a szempontokat és meggondolásokat, amik a saját rendszerünk tervezése kapcsán mi magunk is számításba vettünk.
Bármely otthon vagy vállalkozásánál felmerülő energiahatékonysági kérdésben

Kérje tanácsunkat!

Mérlegelendő szempontok napelemes rendszer építésekor

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság

A meglévő napelemes rendszer


Az itthoni gyakorlatnak megfelelően 5 évvel ezelőtt úgy méreteztük a rendszert, hogy az éves villanyszámlánk valahol nulla körüli értékre jöjjön ki.

Időközben azonban a család beszerzett egy plug-in-hibrid autót a városi közlekedésre, valamint az ingyenes elektromos áramban bízva kevésbé takarékosan bántunk a kapcsolókkal. Ez a két ok együttesen eredményezte, hogy az éves villamos energia felhasználásunk harmadával (32%-kal) növekedett.

A házban egyelőre nincs se légkondi, sem elektromos (hőcserélő, hűtő-fűtő klíma, infra panel) fűtés, így még széles lehetőség adódik a gáz kiváltásával tovább csökkenteni a vásárolt energia mennyiségét. Ugyanakkor a nyáron beszereltünk egy elektromos fűtőegységet és egy egyszerű vezérlő berendezést a használati melegvíz gáz helyett napelemekkel termelt elektromos energiával történő előállítására, hogy az azonnal felhasznált napenergia arányát növeljük.

Részletesen: https://helden.hu/napelem-elet-a-szaldo-utan

A házon nyeregtető van. A kelet - délkelet felé néző felületre szereltük korábban a napelem paneleket. Ez a tetőfelület gyakorlatilag megtelt, és a nyári időszakban délután 2-ig termelt számottevő mennyiségű áramot.

Az nyugat – északnyugat irányba néző tető kb. kétharmad rész nyáron délután 6-ig kap direkt napsugárzást. Erre a tetőfelületre szerelve napelemeket a csúcsteljesítmény nem nő, de az áramtermelés lényegesen meghosszabbodik.

A meglévő (Fronius) inverterünk két munkaponttal rendelkezik, munkapontonként legfeljebb 1000 V-os terhelhetőséggel. A meglévő állapotban a munkapontokon elértük a maximális névleges feszültséget. Ugyanakkor, amikor a nyugati tetősíkra szerelnénk fel a napelemeket a keleti oldal már nem nagyon működik, azaz ez elvileg nem terhelné túl az invertert. Viszont a sorba kötött napelemek legnagyobb áramerőssége a legkisebb termelésű panel áramerősségével lesz azonos, azzal, ha a nem termelő és a termelő paneleket sorba kötjük, akkor nem jutunk számottevő eredményre.

A tervezés és döntések szempontjai


A problémára két megoldás – egy olcsóbb és egy univerzálisabb eredmény hozó - adódik:

  1. optimalizálóval ellátni a paneleket, ami azt eredményezi, hogy a rosszul teljesítő (napot éppen nem kapó) napelemek mintegy kikapcsolásra kerülnek;
  2. egy új inverter beszerzése. Ez drágább, gyakorlatilag egy újabb teljes rendszer felszerelését jelenti, ugyanakkor a modernebb inverter beépítésével a rendszer sokkal rugalmasabban alakítható ki.
Azon túl, hogy számunkra a közvetlen megtérülésen túl nagyon fontos szempont az ellátás biztonság, több ok is van, amiért mégis az új inverter beszerelése mellett döntöttünk:
  • az új inverter stabilabb és sokkal egyszerűbb szerkezetű megoldásnak tűnik, mint teljesen optimalizálni a napelem köröket
  • az naperőműveket szabályozó rendelet kiadásáig nem lehetett tudni, hogy a rendszer bővítése együtt jár-e a maradék szaldó idő elvesztésével (a rendelet megjelenése után sem lehet tudni; a rendelet azt mondja, hogy igen, a szolgáltatók, hogy nem);
  • az új, modernebb inverterrel kialakítható egy olyan topológia, ahol nyáron az új rendszer folyamatosan ellátja a házat energiával, a maradék energiát feladja a hálózatnak, a meglévő inverter pedig tisztán a hálózatra dolgozik, hogy télre gyűjtsön tartalékot; télre pedig gondoskodunk, hogy a fölös energiát fűtésre fordítsuk.
  • a modern új inverter alkalmas arra, hogy a szaldó lejárta után vagy egy újabb visszatermelési stop esetén egy vezérlő egység beépítésével be- és kikapcsoljon bizonyos fogyasztókat, hogy a megtermelt elektromos energia minél nagyobb arányban azonnal felhasználásra kerüljön. Ezzel a vezérlő egységgel már szinte teljesen lehetséges összehangolni és automatizálni az energia termelést és a pillanatnyi fogyasztást, szinte okos otthon színvonalon
Mivel a csúcsteljesítmény az új napelemek felszerelésével nem nő, a rendszer továbbra is 7 kW csúcsteljesítményre képes, csak a termelési idő nő meg nagyjából 70%-kal, úgy döntöttünk, hogy nem engedélyeztetjük újra a rendszert. Kifelé a szolgáltató felé nem lesz látható változás.
Ha segítségére tudunk lenni egy igazán jól működő, célszerű, hatékony és gazdaságos otthon kialakításában, keressen bennünket bizalommal.

Kérje tanácsunkat!