Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Az energiahatékonysági beruházás megvalósítása

Hogyan csináljuk, mire figyeljünk odaEbben a cikkben részletesen bemutatjuk egy energiahatékonysági beruházás menetét, különös tekintettel a REPowerEU programra (Otthonfelújítási Program) épülő otthonfelújítási pályázat követelményeire.

Részletesen tárgyaljuk a

 1. Előkészítés: megelőző kötelező energetikai audit;
 2. Fejlesztés célja, sorrendje;
 3. Tervezés (szempontok, fejlesztett területek);
 4. Anyagok és technológiák kiválasztása
 5. Kivitelezés
 6. Projekt lezárása, kötelező követő energetikai audit.
kérdéseit.
Bármely otthon vagy vállalkozásánál felmerülő energiahatékonysági kérdésben

Kérje tanácsunkat!

Energiahatékonysági beruházás - részletesen

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság


Előkészítés: megelőző kötelező energetikai audit;


A pályázat a forrásért cserébe megköveteli, hogy a felújításra költött állami (EU-s) pénz jól legyen elköltve és elérje az EU által kitűzött célt az energia fogyasztás jelentős csökkentésére.

A pályázat kiírója a előírja, hogy a fejlesztés eredményeként legalább 30%-kal csökkenjen az épület energia felhasználása.

Ennek kimutatására azt a módszert választották, hogy a fejlesztés megkezdése előtt és után egyaránt fel kell mérni az épület állapotát energetikai szempontból - energetikai felülvizsgálatot vagy auditot kell végezni - és az auditált megelőző és utólagos állapot közti különbségnek kell legalább 30%-nak lennie.

Tehát a finanszírozás megszerzéséhez mindenképpen két darab energetikai felmérést kell végezni. A felmérést kizárólag arra feljogosított, a pályázat kezelője által elfogadott energetikai szakember kell, hogy végezze.
Ha segítségére tudunk lenni egy igazán jól működő, célszerű, hatékony és gazdaságos otthon kialakításában, keressen bennünket bizalommal.

Kérje tanácsunkat!


Mit és hogyan fejlesszünk


A megelőző energetikai felülvizsgálat nem csak a projekt elszámolását szolgálja. Számunkra a legfontosabb értéke, hogy kimutatja, hogy melyek azok a területek, amikre különösen oda kell figyelni a sikeresség érdekében: hol vannak a hibás épület szerkezetek, az energia megőrzése szempontjából a legkedvezőtlenebb területek, kedvezőtlenül kialakított csomópontok.

Amikor a javítandó területekkel tisztában vagyunk, akkor lehet elkezdeni a problémák megoldását. Itt mindjárt hozzávetőleges költségvetést is rendelni kell a munkálatokhoz, hogy a rendelkezésre álló keretet minél inkább a cél szolgálatába tudjuk állítani.

A célok meghatározása során minden bizonnyal az alábbi területeknek a megadott sorrendben történő fejlesztését kell majd átgondolni és végigcsinálni:


 1. Energia (hő, meleg) megtartása (télen), mert a legolcsóbb az az energia, amit meg sem kell vásárolni.

  Az energia megtartása - azon belül is a nyílászárók cseréje és a hőszigetelés elvégzése a - az energiahatékonysági beruházás elsőszámú és legfontosabb lépése. Mindenképpen el kell végezni, lényegében ezen múlik minden további lépés sikere. Már azzal is rengeteget érünk el, ha semmit mást, de ezt a két felújítást elvégezzük.
  • Falak és födémek hőszigetelése (elsődleges, az energetikai felújítás alappillére);
  • Nyílászárók cseréje légzáró, hőszigetelő keretek, három rétegű hőszigetelő üvegezéssel;
  • Légzárás megteremtése (pl, fürdőszobai szellőző rács megszűntetése);
  • Hőhidak megszűntetése;
 2. Meleg kívül tartása (hogy a lakás komfort érzete nyáron se romoljon):
  • Árnyékolás, sötétítés (roló, reluxa, de akár növényekkel is: pl. a nagyon megsütött házfal részek befuttatása vadszőlővel; jelentős árnyékolást ad a háztetőre szerelt napelem, napkollektor is: nyáron akár 10 °C-al is csökkentheti a tetőtéri szobák hőmérsékletét.)
  • Szellőztetés (passzív szellőztetés kialakítására jelentősebb felújítások vagy új építés, a tetőtér beépítése esetén adódik érdemben lehetőség);
 3. Passzív energia gyűjtő rendszerek kialakítása. Mindig gondolni kell a környezet adta lehetőségek (benapozás, uralkodó szélirány) kihasználására az átalakítás során. Egy célszerűen elvégzett munka akár a passzív ház felé is elviheti az épületünket.
  • Fontos szerepe lehet a délre - keletre néző nagy ablakoknak, amik nyáron segítenek a napenergia becsapdázásának. (Napsütéses időben egy nagy felületű, hőszigetelő ablak kinti -8 °C esetén is biztosítja a szoba, lakrész megfelelő - 21 - 22 °C - hőmérsékletre melegítését.
  • Napkollektorok felszerelése: viszonylag alacsony költségű berendezések, télen-nyáron besegítenek a használati melegvíz előállításába (egy átlagos családi háznál a melegvíz előállítása fogyasztja el az összes felhasznált gáz 30%-át);
 4. Aktív energiagyűjtő berendezések telepítése. A közvetlen cél a gáz részben vagy egészben lecserélése saját termelésű vagy gyűjtésű energiára
  • Napelemes rendszer telepítése (a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás)
  • Szélturbina / szélturbinák felszerelése. Nem kell hatalmas berendezésekre gondolni, már egy kisebb, halk, modern függőleges lapátú berendezés is képen elég energiát termelni pl. a hűtőláda üzemeltetéséhez.
  • Geotermikus hőcserélő
  • Ha van pl. patak a közelben, vízi energia, hőcserélő;
  • Biogáz;
 5. Rossz hatékonyságú berendezések cseréje
  • Kazán-, boiler csere;
  • Nagy fogyasztású háztartási gépek cseréje (pl. hűtőszekrény, mosógép);
  • Világító berendezések cseréje LED-es világító testekre;
 6. Gáz kiváltása elektromos energiával
  • fűtés alternatív energiával;
  • fűtés elektromos energiával;
  • energia gyűjtés elektromos energiával (hőszivattyúk);
  • használati melegvíz elektromos energiával;
  • főzés és sütés elektromos berendezéssel.
 7. Energia tárolás megoldása
  • az épület tömegével;
  • víztároló (fűtési puffer tartály, használati melegvíz)
  • elektromos akkumulátor
  • hőtároló (napon belül);
  • homok elem;
  • elektromos autó.


Tervezés


A REPowerEU programra alapozott otthonfelújítási támogatás pályázat esetén különösen fontos, hogy alapos tervezés után álljunk neki a munkálatoknak. A program célja igen magas követelményeket támaszt a 30%-os energia megtakarítás előírásával, a támogatást pedig csak akkor folyósítják, ha az előírt megtakarítást számításokkal alátámasztva bizonyítani tudjuk.

A feladatok átgondolása amúgy is nagyon fontos: ne kelljen kényszer megoldásokkal küszködve veszélyeztetni a beruházás sikerességét, ne kelljen félig jó kompromisszumokat kötni a kivitelezés közbeni ötleteléssel. A majd megoldjuk valahogy megközelítés mindig alacsonyabb minőséget és sokszor nagyon csúnya végeredményt eredményez. (Gondoljunk pl. arra, amikor megvastagodó külső burkolat és a pince lábazat vagy az eresz deszkázat csatlakozását kell elkészíteni.)

A tervezést komplexen el elvégezni: más most gondolni kell a későbbi fejlesztésekre, felújításokra is, nehogy a későbbi átalakítás, felújítás során tönkre kelljen tenni a most elvégzett munkákat.

Ebben az átgondolásban rengeteg segítenek a gyakorlott, ténylegesen hozzáértő szakemberek. Az ilyen átfogó munkák esetén, mint ez az energetikai felújítás a kalákában végzett, hiányos ismereteken és ad-hoc ötletelésen alapuló, saját vagy az ismerősök, rokonok képességeit túlértékelő megközelítés visszaüt a projekt végére.

Az sem baj, ha a tervezés után az egész család részt vesz a projekt jóváhagyásában, mindenki megszereti, magáévá teszi az új környezetet, amiben valószínűleg sokáig fog élni.
Bármely otthon vagy vállalkozásánál felmerülő energiahatékonysági kérdésben

Kérje tanácsunkat!


Anyagok, technológiák kiválasztása


Az energetikai felújításokat nagyon hosszú időre - a hőszigetelés esetén pl. emberöltőkre, a napelemek telepítése esetén is legalább 20 évre - végezzük. Az elérhető legjobb és legmodernebb technológiát kell választani, akkor is, ha a magasabb ár a szoros költségvetés miatt elvégezhető munkálatok körét is szűkíti.

Nem szabad megalkudni, sem az alkalmazott anyagok, sem a kiválasztott berendezések vagy technológiák tekintetében.

Az "az is jó / úgy is jó" hamarosan nem lesz elég jó. Ami most még elfogadható kompromisszumnak tűnik, az homlokcsapkodós butaságnak fog látszani 10 év múlva.

Nagyon nincs értelme pl. csak 5 cm szigetelést feltenni a házra azért, hogy jusson pénz a gázboiler cseréjére. Meg kell most rendesen csinálni a 20 cm polisztirol vagy 15 cm grafitos szigetelést, a boiler cseréjét pedig egy későbbi időpontra halasztani. Egészen biztosan nem fogunk újra nekiállni a hőszigetelés felbővítésének és a ház újra színezésének, amikor újra van keretünk a fejlesztések folytatásához.


Projekt lezárása, kötelező követő energetikai audit.


A projekt elszámolásához a kivitelezés lezárása után újabb energetikai auditot kell végezni, ami tartalmazza az épület felújítás utáni energetikai állapotát, és előírásszerűen kimutatja az eredeti és megújult állapot közti energia igényt.

Hasonlóan, mint a kezdeti állapotot felmérő tanulmány esetén, a dokumentumot erre feljogosított szakember kell, hogy elvégezze, aki aláírásával igazolja a felmérés valóságosságát.

A projekt finanszírozásának elfogadása csak a
Bármely otthon vagy vállalkozásánál felmerülő energiahatékonysági kérdésben

Kérje tanácsunkat!