Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

String erőmű fejlesztése hibrid rendszerré

esettanulmány alapos átalakításra és bővítésreBudapest környéki, 4 éve épült 7 kW-os napelemes rendszer bővítésére kaptunk felkérést.

A bővítés megrendelő által megfogalmazott oka, hogy megemelkedett / megemelkedik a háztartás energia igénye:

 • fokozatosan a lakás elektromos árammal való – hőcserélős – fűtésére, klimatizálására, szeretnének áttérni;
 • valamint az eddigi egy helyett már három – részben – elektromos autó tartozik a családhoz.
Ajánlásra kerestek meg bennünket, mivel a rendszert korábban szerelő vállalkozó már nem érhető el.
Bármely otthon vagy vállalkozásánál felmerülő energiahatékonysági kérdésben

Kérje tanácsunkat!

Napelemes rendszer bővítése

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság

A meglévő rendszer és a bővítés alapgondolata


A megrendelő 1 darab 5 kW-os hibrid és 1 darab 5 kW-os string invertert és hozzá kapcsolódó napelem köröket tervezett meg magának, és indította el az engedélyezési eljárást. Az eredeti elgondolás szerint a mind a három (a meglévő és a két új) párhuzamosan (függetlenül) táplálta volna a hálózatot.

A megrendelő bennünket a már az új MGT kézhezvétele után kért fel az általa tervezett rendszer telepítésére.

A megrendelő három fő okból gondolta jónak a vázolt bővítést:

 1. Elég nagy, de tagolt a tető. Az egyenáramú kábelezés hosszának csökkentése érdekében az egyes tetőrészekhez külön szerelte volna az invertert.
 2. Minél több munkapontja legyen: a több munkapont több működési kört eredményez, jobban kivédi az egyenlőtlen besugárzás hatását.
 3. Szükség van még energiára, és szeretné megoldani a napon belüli tárolást is.

Feltárt problémák


Szakértőink a helyszíni bejárás során két jelentősebb, a meglévő rendszer működését gátló, és a néhány apróbb, az üzemeltetés és a rendszer biztonságát befolyásoló hibát tártak fel
 • A tető napelemekkel borított egyik része a nap során jó ideig árnyékban van a szomszédban álló jegenyefa miatt. A panelek optimalizáló nélkül vannak szerelve, azaz a sorba kapcsolt napelemek mindig legfeljebb annyi áramerősséget szolgáltatnak, mint a lánc leggyengébb eleme, nevezetesen az éppen árnyékban lévő rész.
 • A hálózat beterhelése asszimmetriát mutat, amit szintén javítani kell. A házat korábban 1 fázisú rendszerről bővítették 3 fázisú ellátásra, miközben a fogyasztók túlnyomó része az eredeti áromközön (fázison) maradt. Ennek eredményeként, amikor az inverter a három fázison táplálta a hálózatot, akkor a terhelt fázison kevés energia mutatkozott, míg a másik két fázison csak időszakosan volt terhelés. Ez többek között arra vezet, hogy a háztartás rendkívül alacsony szinten használja csak fel a azonnal a megtermelt napenergiát.
 • Az inverter és napelem napenelek közé nem szereltem DC oldali túlfeszültség védelmi doboz. A DC oldali túlterhelés esetére a meglévő inverter alapból rendelkezik beépített védelemmel. A védelem ebben az eszközben azonban olvadó betétekkel történik; leoldás esetén a védelem tönkre megy és cserélni kell, miközben a cseréig az inverter üzemen kívül van.

A javasolt megoldás


Átvizsgálás és átgondolás után a mérnök kollégák egy alaposan átdolgozott installációt javasoltak. A megrendelő elfogadta az új tervet, és módosított engedély kérelmet nyújtott be a szolgáltatóhoz.

A módosított javaslat szerinti megoldás azárt nyerte el a hozzáértő megrendelő tetszését, mert:
 • alacsonyabb költséggel járt a telepítés;
 • több energiát termel;;
 • megbízhatóbban működik kissebb karbantartási igény és kockázat mellett;
 • lényegesen intelligensebben, rugalmasabban és szélesebb igényt kielégítve látja el a feladatát.
 1. Átszereltük a meglévő rendszert:
  • részben más helyre;
  • részben optimalizálóval láttuk el a paneleket / termelő köröket;
  Így a meglévő rendszer által szolgáltatott energia mennyisége (teljesítménye és hatékonysága) minimális költéség mellett 50%-ot meghaladó mértékkel nőtt.
 2. A 2x5 kW-os bővítés helyett 1 darab 10 kW-os intelligens hibrid inverter (Deye SUN-10K) felszerelésére tettünk javaslatot.

  Ennek oka, hogy
  • az 1 darab inverter sokkal olcsóbb, mint a 2 kisebb;
  • olcsóbb és megbízhatóbb a rendszer túlfeszültség védelme, (2 védelmi doboz és 2 hálózati visszatáplálást szabályozó eszköz (visszwatt védelem) megspórolható;
  • az intelligens, 10 kW-os hibrid inverter felszerelésével a ház teljes energia menedzsmentje megvalósítható.
 3. A rendszer kapcsolását úgy alakítottuk ki, hogy a meglévő invertert az új hibrid inverter (Deye SUN-10K) generátor pontjára kötöttük. Ezzel az új inverteren megy át a meglévő erőmű által táplált áram, és csak az új inverter kapcsolódik a hálózathoz.

  Így új inverter vezérli az összes termelt energiát, a ház fogyasztását, az akkumulátorok irányítását és a pillanatnyilag felesleges áram visszatáplálását a hálózatra.

  Smart meter installálásával csak napsütés esetén bekapcsoló fogyasztókat is vezérlünk, megoldva a pillanatnyilag felesleges energia minél nagyobb arányú felhasználását, további gáz megtakarítását, valamint minimalizálva a szaldó alá eső energia mennyiségét
Ezzel a kialakítással három elkülönült erőmű helyett egy darab
 • egységes,
 • robosztus,
 • jól védett,
 • jól szabályozható,
 • a jelenlegi és a jövőben felmerülő igényeket is kiszolgálni képes
napelemes rendszer jött létre.
Ha segítségére tudunk lenni egy igazán jól működő, célszerű, hatékony és gazdaságos otthon kialakításában, keressen bennünket bizalommal.

Kérje tanácsunkat!