Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Mire figyeljünk a kapott ajánlatok összehasonlításakor

A szakmai tudás hiányosságai és a rosszul meghatározott elvárások egyaránt komoly hibákat okoznak a napelemes rendszer működésében2024. január 18.

A Napelem Plusz Program keretében építendő házi rendszerek műszaki és jogi követelményeit viszonylat szigorúan írja elő a pályázati kiírás.

Csak teljesen új
 • legalább 4 kW, legfeljebb 5 kW teljesítményű inverterrel
 • és legalább 7,5 kWh, legfeljebb 10 kWh teljesítményű tárolóval
épített erőmű létesítését teszi lehetővé a mostani pályázat.

A beérkező ügyfél megkeresések és véleményezésre kért ajánlatok között felfedezhetőek bizonyos típus hibák.

Ezekből gyűjtöttünk most össze párat, érdemes odafigyelni rájuk az ajánlatok összehasonlítása, kiértékelése során.

Ha még nincs szerződése, ajánlata a Napenergia Plusz Program keretében építendő rendszerre, keressen meg bennünket!

Kérjen ajálatot

NPP pályázat ajánlatkérés

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság


Mire figyeljek tehát?

 1. Mire vonatkozik az ár

  Számos változatot láttunk az ajánlatban szereplő összegre:
  • nettó önrész;
  • bruttó önrész;
  • nettó teljes összeg;
  • bruttó teljes összeg.
  Ha az egyik ajánlatban 6 milliós összeget lát, a másikban 1,8 milliósat, akkor lehet, hogy az előbbivel jár jobban.

  Találkoztunk olyan ajánlattal, amiben kizáróla a nettó (ÁFA nélküli) önrészt tűntették fel, ami a teljes bekerülési összegnek csak 27%-a.

  Ebben a pályázatban mindenképpen fizetendő az ÁFA az önrész után, tehát a ténylegesen fizetendő önrész az 1,8 millió alapján 2 286 000 Ft. A 6 milliós ajánlat tényleges önrésze (34%-a) azonban csak 2 040 000 Ft.

  Érdemes megérteni, hogy mire vonatkozik az ajánlat!

  Az általunk kiadott ajánlatokban a bruttó teljes ár és az ÁFA-t is tartalmazó önrész is szerepel.
 2. Az ajánlott rendszer nem felel meg a kiírásnak

  Az akkumulátor csomagokat általában 5 kWh-s egységekben kínálják a gyártók. Gyakran látunk olyat, hogy egy 5 kW-os inverter mellé csak 5 kWh-s tárolót javasol az ajánlat készítője. A rendszer legdrágább alkatrésze az akkumulátor, így az összes bekerülési összeg alacsonynak tűnik, ezzel alacsony a saját magunk által fizetett önrész is, viszont a rendszer nem felel meg a pályázati feltételeknek, a támogatást minden bizonnyal el fogja utasítani a pályázat kezelője.
 3. 4 kW-os inverter az ajánlatban

  A kiírás megengedi 4 kW-os inverter alkalmazását, azonban az általunk ismert hibrid, tehát elektromos energia tárolást is vezérelni tudó inverterek mindegyike 5 kW-os lépcsőben adja meg névleges teljesítményt. Több, mint valószínű tehát, hogy a 4 kW-os inverter string rendszerű, nem alkalmas a feladatra. Ha ilyet lát, mindenképpel ellenőrizze független forrásból az invertert.
 4. Alultervezett napelem panel mennyiség

  Az 5 kW-os inverter mellé csak pl 3,6 kW-nyi napelem panelt tervezett be a vállalkozó.

  Gondolhatjuk úgy, hogy a jelenlegi villanyszámla alapján elegendő kevesebb napelem panel is, és ezzel most némi költség megtakarítható. Az is előfordulhat, hogy fizikailag nincs elég hely a tetőn, amikor a kevesebb panel alkalmazása az egyetlen járható út.

  Vegyük azonban figyelembe, hogy a napelem panel és annak szerelése általában a legkisebb része a rendszernek. Tapasztalataink szerint az áramfogyasztás a napelemes rendszer felszerelésével jelentősen nő (itt részletesebben), azaz a panelekre előbb-utóbb szüksége lesz és a pótberuházást már teljes egészében saját forrásból kell fedezni.

  A túl kevés napelem panel azt is eredményezi, hogy reggel a termelt feszültség később éri el az inverter bekacsolásához szükséges értéket, délután pedig korábban kapcsol ki, így a megtermelt energia mennyisége egyáltalán nem lineárisan változik és napelemek számával. Különösen fájdalmas lesz a számítás, ha a megtermelt áram árát a beruházási költségre vetítjük (lásd itt: LCOE).

  Hasonlítsa össze, hogy miden ajánlatban azonos mennyiségű panel szerepel-e. Remélhetőleg nem csak azért szerepel kevés panel az ajánlatban, hogy alacsonyabbnak tűnjön az ár a mezőnyben.

  A mi javaslatunk az, hogy a napelem panelek számát - ha van hely - legalább az inverter teljesítményéhez kell tervezni, de még célszerűbb kihasználni az inverter maximális teljesítményét. Az 5 kW-os Sofar hibrid inverter esetén a maximális csúcsidejű bemenő teljesítmény 7,5 kWp, azaz 12 helyett 18 panel kiszolgálására is képes. Így csúcsidő esetén is másfélszer annyi energiát fog szolgáltatni. (A paneleink maximális teljesítményét a darabszám szorozva a névleges teljesítménnyel adat adja, az inverterek csúcsidejű bemenő teljesítményét Wp mértékegységgel adják meg.)
 5. Ipari napelem panelek az ajánlatban

  Sok méretű és teljesítményű panelt lehet beszerezni, jelenleg az otthoni rendszerek esetében 410-450W közötti paneleket szoktak telepíteni.

  A nagyobb teljesítmény arányosan nagyobb mértet is jelent: a 410 W-os panel felülete 1,9 m2, a 460 W-os 2,2 m2.

  Az 550-600W teljesítményű paneleket ipari méretű erőműveknél használják. Ezek otthoni telepítése nem javasolt: a nagyobb panel, nehezebben kezelhető, helyezhető el. Az ipari panelek merevebb, erősebb tartószerkezetet igényelnek, hogy a szerelés és a szél, hó hatására ne keletkezzenek mikro repedések bennük.
 6. Az inverter szerepeljen a szolgáltatói engedélyezési listán

  Rengeteg inverter kapható a forgalomban, és ennek a kitételnek egészen nagy nevű gyártók termékei sem felelnek meg. Az E.ON jelen cikk írásának időpontjához képest legutoljára 2023. június 6-án módosította az elosztói szabályzatát.

  Javasoljuk, hogy minden esetben ellenőrizze, hogy az ajánlatban szereplő inverter engedélyezhető-e. Az engedélyezhető inverterek listáját megtalálja a szolágáltató honlapján (pl: itt találja az E.ON vonatkozó szabályzatát).

  Az általunk betervezett és beépítet minden inverter megfelel ennek a kritériumnak.
 7. Aszimmetrikus fogyasztás kezelése

  A családi házak esetén egészen kivételes esetben fordul elő, hogy mind a három fázison azonos terhelés legyen minden időpontban.

  Ha az inverter nem tudja kezelni az asszimetrikus terhelést, akkor a három közül csak a legalacsonyabb terhelésre fogja kiszolgálni a mért hálózatot, a maradék energia mennyiséget pedig a hálózatról kell vételezni. Például, ha az egyik fázison az adott időpontban nincs fogyasztás, a másikon pedig megy a sütő és mosógép, akkor hiába süt a nap, az áramot magasabb áron vásárolni fogjuk a szolgáltatótól, miközben a sajátunkat olcsón eladjuk.

  Érdemes jó invertert választani, különben kevés esélyünk van jól kihasználni a rendszerünket. És újra megjegyezzük: egészen jól nevű gyártók termékei sem kezelik az aszimmetrikus terhelést.
 8. Nem kompatibilis akkumulátorok és inverterek összepárosítása

  Mind az inverterek mind az akkumulátorok igen gyors fejlődésben vannak, és a különböző gyártók eltérő eljárásokat használnak a berendezések közti együttműködésre.

  Ténylegesen léteznek helyesen követett ipari szabványok a kompatibilitásra és mi is ismerünk számos különböző gyártó által készített berendezést, ami jól összepárosítható. A nem a kompatibilitás szempontjából egymáshoz rendelt inverter és akkumulátor működhet, de ha nem, az sokkal nagyobb galibát okoz.

  Megemlítjük, hogy vannak olyan gyártók, akiknek a tárolója csak és kizárólag a saját inverterrel fog együttműködni és az inverter is csak a saját akkumulátor csomagot fogja kiszolgálni. Ez szerintünk a későbbiekben (garancián túli csere, bővítés során) fog problémát emelni.

  A kapott ajánlatban szereplő alkatrészek egymáshoz illőségét javasoljuk, hogy a szerződés megkötése előtt ellenőrizze több forrásból. Mi csak olyan berendezéseket merünk egy rendszerbe építeni, amelyek helyes működését labor körülmények között előre kipróbáltuk.
 9. Alacsony vagy magas feszültségű rendszer

  Az akkumulátorok általában két feszültség szinten működnek: 51 V-os és 200-400 V-os tartományban. Mind a kettő jól megfelel az otthoni használatra - mi inkább az alacsony feszültségűt javasoljuk háztartási célra - de figyeljünk oda, hogy az inverternek is ehhez kell igazodnia.
Ha még nincs szerződése, ajánlata a Napenergia Plusz Program keretében építendő rendszerre, keressen meg bennünket!

Kérjen ajálatot