Elfogadták az előminősítését az NPP pályázaton?
Válasszon bennünket kivitelezőnek!
Ajánlatot kérek!

Bővítés után egyre gyengébben működő napelemes rendszer

esettanulmány egy hozzá nem értő beavatkozásról2024. január 26.

Budapesti, nagyon gyengén működő házi erőmű felülvizsgálatára és hibáinak kijavítására kértek fel bennünket.

Alább egy igen tanulságos, szinte állatorvosi ló eset olvasható egy olyan beavatkozásról, amikor a vállalkozónál az alapösszefüggések ismeretének hiánya egyre romló termelést, folyamatos frusztrációt és kilátástalannal tűnő helyzetet eredményez a megrendelőnél.

A félrecsúszott bővítést megelőzően a megrendelőnek kettő darab, különböző időpontban létesített 3 kW-os napelemes rendszere volt. A rendszerek egy autószerelő műhely és a kiszolgáló iroda energia ellátásába segítettek be.

A tulajdonos néhány hónappal ezelőtt megrendelte a meglévő 6 kW teljesítmény 10 kW-ra növelését. Ezzel egy időben szerette volna megoldani az iroda szünetmentes működését is.

A bővítés és átalakítás során
 • a rendszer lelke egy 10 kW-os Deye inverter lett;
 • "rendszerbe állítottak" egy 10 kWh-s energia tárolót (akkumulátort);
 • illetve felszereltek további 20 db 415W teljesítményű napelem panelt.
A bővítés után a megrendelő azt tapasztalta, hogy
 1. az erőmű nemhogy az elvárt 10 kW-ot nem termeli meg, de a korábbi 6 kW teljesítményt sem éri el;
 2. áramkimaradáskor a rendszer teljesen leáll, nem biztosítja a szünetmentes energiaellátást.
Ajánlásra kerestek meg bennünket, miután a bővítést kivetelező vállalkozó több körös próbálkozás után sem tudta elhárítani a felmerült hibákat.

Napelemes rendszer bővítése

NapelemPlusz Program (NPP) Napelemek Energiahatékonyság

Ha segítségére tudunk lenni egy igazán jól működő, célszerű, hatékony és gazdaságos otthon kialakításában, keressen bennünket bizalommal.

Kérdezzen meg minket is!


A feltárt hibák:


Szakértőnk a helyszíni bejárás során öt (!) a működést egyesével is akadályozó illetve komomlyan veszélyeztető súlyos hibát tárt fel.
 1. A 10 kW teljesítményű - amúgy kiváló minőségű, nagy tudású, megbízható és a feladatnak tökéletesen megfelelő - Deye inverter 2+1 munkaponttal rendelkezik, amelyekre 2 string köthető.

  Munkapontonra legefeljebb 650 V-os körök köthetők, ezért különösen fontos a stringek méretének megfelelő kialakítása. Az adott rendszer esetében nem is sikerült jól összeállítani az áramköröket:
  • az egyik munkaponton túlterhelés volt;
  • másik körön a különböző időszakokban beszerzett, különböző panelek lettek sorba kötve, lerontva egymás teljesítményét.
  A helyes működéshez a teljes DC nyomvonalat át kell dolgozni.
 2. A Deye inverter csak abban az esetben tud sziget üzemben működni, ha a fogyasztók a megfelelő inverter kimenetre vannak kötve.

  Esetünkben a fogyasztók szétválasztása teljesen hiányzott. Az inverter string üzemben volt bekötve, így áramszünet esetén egyetlen fogyasztó sem kapott betáplálást az akkumulátor felől.
 3. A visszatáplálás lehetősége le volt kapcsolva, így az inverter csak akkor működött amikor fogyasztás volt a hálózaton.
 4. Az akkumulátor töltés szintje le volt korlátozva és csak 30 %-ig töltött fel.
 5. Az akkumulátor és az inverter között a gyári előírásoknál 2 mérettel kisebb kábelt szereltek. Az alkalmazott kábel üzemi teljesítmény esetén tűzhöz is vezethetett volna.
 6. Már csak hab a tortán, hogy hiányoztak kötelezően kihelyezendő feliratok és jelző matricák.

A rendszer szinte teljes átépítéssel és a szükséges szoftveres beállítással került javításra.

Bármely otthon vagy vállalkozásánál felmerülő energiahatékonysági kérdésben

kérje tanácsunkat!